Vet du hur man fäller träd?

Vet du hur man fäller träd?

Det finns vissa områden som sällan folk skriver om i sina bloggar och jag försöker ständigt förnya mig med inlägg. Så nu ska jag ta upp en sak som jag tänker kan vara lite bra att känna till, nämligen det här med trädfällning. Jag vet inte hur det är med er, men för mig har det varit ett stort mysterium hur man går till väga för att fälla ett träd. Hur mycket kraft ska man använda? vilken sorts yxa? och givetvis – hur undviker man att dö i processen?

Det visar sig att det inte är så svårt som jag trodde. Först och främst behöver du en bra yxa men ännu hellre en motorsåg, det underlättar faktiskt mycket. Sen är det bara att börja hugga i stammen, vinkeln spelar ingen större roll utan längden på avhackningarna är det som är avgörande. När du nått ungefär halvvägs igenom stammen så ska du göra ett vertikalt snitt och fortsätta sedan med de två halvstammarna isär.

Det finns givetvis en del risker att ta hänsyn till när man fäller ett träd. Man måste hela tiden vara medveten om att det finns en potential för fara, i synnerhet när man jobbar ensam. Så ge inte upp första gången, och försök att bilda dig en uppfattning om vilken sorts träd du ska angripa och hur man gör det på ett säkert sätt. Trädfällning har gjorts ända sedan stenåldern men det är först i modern tid som motorsågar har använts. Sett ur ett historiskt perspektiv så är det alltså motorsågar något som är relativt nytt.

Det finns många slags träd, en del är tjocka, andra är smala och höga och en del har segare stammar än andra. Ge dig inte på trädfällning på egen hand om du känner dig osäker utan det finns hjälp att få!

Rickard i Östersund

Kommentarer är stängda.